Bloembollen

Bloembollen vormen een vrolijke en opvallende aanwezigheid in de tuin. Er zijn veel verschillende kleuren en soorten, maar ook in bloeitijdstip bestaat er een grote afwisseling. Door de juiste combinaties is het mogelijk het grootste deel van het jaar bloeiende bollen in de tuin te hebben zodat u onafgebroken kan genieten van deze prachtige plantensoort.

Bloembollen kan men onderverdelen in 2 categorieƫn, voorjaarsbloeiers en zomerbloeiers. De bloeiperiode en de aard van de bollen heeft invloed op de plantperiode. Voorjaarsbloeiende bollen zijn winterhard, zomerbollen niet.

 

Voorjaarsbloeiende bollen

Bollen die in het voorjaar bloeien, worden in het najaar geplant, vanaf eind augustus tot ergens halfweg december. Hoe vroeger de bollen worden geplant, hoe beter en vroeger ze zullen wortelen en gewas ontwikkelen. De beste periode om ze te planten is aan het begin van de herfst omdat dan de grond nog warm is en voldoende vochtig zodat de bollen snel wortelen. Hierdoor zijn de bollen beter bestand tegen vorst in de grond.

Tulpen, narcissen, sneeuwklokjes, krokussen, hyacinten en o.a. blauwe druifjes zijn voorjaarsbloeiende bollen.

 

Zomerbloeiende bollen

Deze bollen kunnen vanaf eind februari tot eind juni geplant worden. Wanneer u vroeg in het jaar bloembollen plant, moet u rekening houden met late vorst en tijdig maatregelen nemen tegen grondvorst zoals afdekken met vliesdoek of jute. Hou er ook rekening mee dat er al droge periodes kunnen voorkomen in de late lente en er dus bijkomend water moet gegeven worden.

Begonia, Canna, Dahlia, Calla, Gladiool en Lelie zijn bijvoorbeeld verschillende soorten zomerbloeiende bollen.

 

Bloembollen gedijen het best in een lichte, vochtige grond. Tulpen groeien uitstekend in zware kleigrond, andere soorten, krokussen, narcissen en hyacinten, hebben door toch wel problemen mee. Hiervoor kan men best een flinke hoeveelheid zand vermengen bij het planten. Bolgewassen hebben een kalkrijke grond nodig. Toevoeging van kalirijke meststof en beendermeel hebben een goede invloed op de groei en bloei van de bloembollen.

 

De meeste bolgewassen houden van zonlicht, enige schaduw kan geen kwaad en wordt verdragen. Er zijn uitzonderingen op de regel en deze soorten kunnen echt in de schaduw groeien en bloeien.

De grond is best vooraf goed bewerkt en heeft een losse structuur zodat de bloembollen gemakkelijk kunnen groeien. De plantdiepte hangt samen met de grootte van de bol. De stelregel is dat de plantdiepte driemaal de diameter van de bol is. Voor de meeste gewassen komt dit neer op een plantdiepte van 8-10cm. Er zijn echter veel uitzonderingen op deze regel zodat u best eerst even op de verpakking kijkt voor u de bollen plant.

 

Tuinbenodigdheden

Openingstijden

Adres

Ma t/m Vr | 08:30 tot 18:00

Zaterdag |  08:30 tot 17:00

Koopavond op vrijdag tot 21:00

(Alleen tijdens de zomertijd)

Foarwei 210

9298 JT     |    Kollumerzwaag

info@tuincentrumdesweach.nl

Tel: 0511-447160

Webdesign by Roelina Banga 2015