Bladverliezende klimplanten

Elke klimplant heeft wel iets aantrekkelijks, een rijke bloei, een mooi blad, opvallende bessen. Kortom in de meeste tuinen is er wel een plaatsje dat door een gepaste klimplant verfraaid kan worden. Bovendien zijn ze ook zeer geschikt voor kleine tuinen en zelfs voor geveltuintjes omdat ze zo weinig ruimte innemen in de grond.

 

Actinidia  (kiwi)

Snelgroeiende zeer decoratieve klimplant met eetbare eivormige vruchten. Om de vruchten te bekomen is het nodig één mannelijke per 2 à 3 vrouwelijke planten samen te zetten. Sommige soorten zijn éénhuizig en dus zelfbestuivend. De vruchten van deze zelfbestuivers zijn wel kleiner dan bij de tweehuizige rassen. Actinidia houdt van warmte en licht. Voor productie groeien kiwiplanten aan sterke ijzerdraden, waar de stengels zich omheen winden. Hun enorme groeikracht kan door snoei (in de vroege lente, later nog eens in de zomer) in toom gehouden worden.

 

Akebia quinata

Tijdens de bladontwikkeling in april begint Akebia quinata te bloeien. Het is een mooie slingerheester met purperbruine welriekende bloemen en een decoratief vijftallig blad. In een warme zomer kunnen grote opvallend groene en later lange purperblauwe vruchten ontstaan. Als de groei te sterk is, kan na de bloei worden gesnoeid.

 

Aristolochia durior (Duitse pijp)

Grote hartvormige bladeren, bloemen lijken op een Duitse pijp maar zitten verscholen achter het blad. Aristolochia heeft dan ook vooral sierwaarde als bladplant. De kleur is prachtig frisgroen en de bladeren groeien dakpansgewijs over elkaar. Stelt weinig eisen aan de grond maar prefereert een lichte tot volledige schaduw. Heeft klimhulp nodig.

 

Campsis (Trompetbloem)

Mooie trompetvormige oranje-rode soms gele bloemen. Bloeit in augustus-september (nazomer) Door ze in de lente kort terug te snoeien krijgt men mooiere planten die niet gesteund moeten worden. Verlangt een zonnige beschutte plaats.

 

Celastrus (Boomwurger)

De naam boomwurger klinkt niet zo aardig maar geeft wel weer hoe het met de groeikracht is gesteld. Als de windende takken eenmaal een boom te pakken hebben, krijgt de kroon het zwaar te verduren. Celastrus is een sterk groeiende slingerheester met kleine onopvallende groenwitte bloemen. Vruchten zijn oranjegeel getint welke zeer lang aan de plant blijven, zeer decoratief.

 

Clematis (Bosrank)

Bekend geslacht met vele soorten en hybriden met een bijzonder mooie bloei. Zij verlangen een voedzame goed doorlaatbare bodem. Zij gedijen in zon en halfschaduw, maar de voet van de plant moet beschermd worden tegen zonbestraling. Dit kan men simpelweg oplossen door bv. een dakpan (of heester) voor de plant te plaatsen. Het moment van eventuele snoei wordt bij Clematissen bepaald door de bloeitijd.

Cultivars die in mei-juni bloeien worden na de bloei gesnoeid. Clematissen die in juli-augustus bloeien, kunnen in maart flink worden teruggeknipt.

alpina: klokvormige violetblauwe bloem in april-mei

montana ‘Grandiflora’: sterkgroeiend, witte bloemen in mei-juni

montana var. rubens: zeer talrijke lilarose bloemen in mei

montana ‘Tetrarosa’: talrijke donker lilarose bloemen in mei-juni

tangutica: knikkend diepgele bloem in juni-september, grote zilverachtige zaadpluizen

vitalba: (=bosrank), roomwitte welriekende bloemen in juli-september


Grootbloemige cultivars:

Hagley-Hybrid: diep satijnrose bloemen in juli-september

Jackmanii: violetblauw in juli-augustus

Lasurstern: diep purperblauwe grote bloemen in mei-juni en augustus-september

Madame Le Coultre: zeer grote witte bloemen in juni en augustus-september

Nelly Moser: wit-rose gestreept, grote bloemen in mei-juni en augustus-september

Rouge Cardinal: rode bloemen in juni-september

The President: diepviolette bloem in (mei) juni-augustus (oktober)

Ville de Lyon: purperrode bloem met licht purperrode streep in juli- september

Vuvyan Pennell: in het voorjaar (mei-juni) opvallend gevuld, in het najaar (augustus-september) enkele bloemen, violetblauw

 

Humulus lupulus (Hop)

Sterkgroeiende klimplant, bovengronds gedeelte sterft jaarlijks af. In de herfst overladen met talrijke geel-groene hopbellen. Kan gedijen in zon of halfschaduw.

 

Hydrangea petiolaris (Klimhortensia)

Rijk bloeiende klimplant die het uitstekend doet op plaatsen waar de meeste andere klimplanten niet zullen bloeien. De Klimhortensia heeft een hekel aan te fel zonlicht en doet het dus goed op de noord en oost muren die vaak als probleemplekken in de tuin worden gezien. Bovendien is het een erg makkelijke plant die weinig onderhoud vergt en geen bijzondere eisen aan de grondsoort stelt. De grote crèmewitte bloemen van de Klimhortensia bloeien vanaf juni tot en met juli en zijn lichtgeurend.

 

Jasminum nudiflorum (Winterjasmijn)

Sterke heester met gele bloemen in februari-april, en lange harde takken die tegen een muur of schutting geleid kunnen worden. Oude takken eventueel na de bloei uitdunnen. Voorkeur voor een zonnige standplaats.

 

Lonicera (Kamperfoelie)

Kamperfoelies zijn zeer geschikt als decoratieve begroeiing van muren gevels en priëlen. Ze hebben meestel heerlijk geurende bloemen en bloeien zeer lang. Ze verlangen een zonnige standplaats, maar verdragen ook halfschaduw.

De groenblijvende soorten hebben we reeds besproken, daarom volgt nu een opsomming van de bladverliezende soorten.

x brownii ‘Droppmore Scarlet: oranje-rode bloemen, bloeit zeér lang

x heckrottii: sterk geurende violetkleurige bloemen met geel hart, purperrode vruchten

x heckrorrii ‘Goldflame’: goudgeel tot oranjegele bloemen, buitenzijde purperkleurig, in juni-september

periclymenum: boskamperfoelie, geelachtige bloemen van juni tot augustus

periclymenum ‘Belgica’: buitenkant purperachtig, binnenzijde geelachtig

periclymenum ‘Serotina’: violetrode met binnenin gele bloemen

tellmanniana: gele bloemen

 

Parthenocissus (Wilde wingerd)

De wilde wingerd is een zeer sterke klimplant uitermate geschikt om grote oppervlakten mee te begroeien. Met effectieve zuignapjes (hechtschijven) werkt de wingerd zich razendsnel omhoog. Ze zijn zeer geliefd omwille van hun prachtige rode herfstkleur. Ze houden van voldoende ruimte en groeien in elke grondsoort.

quinquefolia: groot blad, geschikt om over daken of schuurtjes te groeien (steun)

tricuspidata ‘Veitchii’: zelfhechtende wingerd met klein blad, prachtig rode kleur in de herfst

Wingerd wordt soms al eens foutief rode klimop genoemd.

 

Passiflora caerulea (Passiebloem)

Krachtige snelle groeier met zeer mooie speciale bloemen tot 10 cm in juni-september. Zij verlangen een zonnige warme standplaats, liefst tegen een muur op het zuiden en een goed doorlatende grond. Tijdens de groeiperiode is het wel belangrijk dat de plant goed nat gehouden wordt. De basis van de plant met stro of bladeren afdekken in de winter als bescherming tegen de strenge vorst. Zeer decoratieve klimplant.

 

Fallopia aubertii (Polygonum) (Bruidssluier)

Zeer sterk groeiende klimplant met in de herfst een massa witte bloemtrossen. Een hoogte van 12m wordt moeiteloos gehaald en is vandaar geliefd bij begroeiing van appartementen en dakterrassen. In andere gevallen is het aan te raden de plant sterk in te tomen. Bruidsluiers hebben voorkeur voor een zonnige standplaats, maar halfschaduw wordt verdragen. Ze stellen geen specifieke eisen aan de grond, hoewel op droge plaatsen het blad voortijdig kan vergelen.

 

Rosa (Klimrozen)

Klimrozen worden dikwijls langs een pergola of prieel geleid omwille van hun weelderige bloei en heerlijke geur. Ze verlangen een zonnige standplaats met een minimum van zes zon-uren per dag. Zie voor uitgebreide informatie bij rozen.

 

Vitis (Druiven)

Druiven verlangen een zonnige standplaats, voedzame grond en voldoende ruimte.

Coignetaie: hoog groeiende sierdruivelaar met een zeer mooi blad dat in de herfst purperrood verkleurd.

Vroege van der Laan: eetbare witte druif

Boskoop Glory: eetbare blauwe druif

 

Wisteria (Blauwe regen)

Sterk groeiende klimplant die men in maart moet terugsnoeien door de lange scheuten te verwijderen. In de groeiperiode zoeken de stengels overal houvast . Zorg voor sterke gegalvaniseerde draden om de scheuten goed te leiden. De bloei is vanaf half mei, maar laat de eerste jaren soms wel een beetje op zich wachten.

sinensis: hoge klimplant met lila blauwe bloemen in trossen voor de bladontwikkeling, links windend (tegen de zon in)

sinensis ‘Alba’: met witte bloemtrossen

floribunda: latere bloei, blauwviolette kleinere bloemen, rechtswindend

floribunda ‘Alba’: lange witte bloemtrossen, rechtswindend (met de zon mee)

floribunda ‘Rosea’: met rose bloemen, rechtswindend

 

Planttips !

Bij de aanplanting van klimplanten is het belangrijk (net zoals bij andere planten) om de juiste grondvoorbereidingen te maken, d.w.z. een voldoende groot plantgat met toevoeging van plantcompost dat men ondermengt met de eigen grond. Voor de meeste klimplanten wordt een plantafstand van 1 per lopende meter gehanteerd. Bij klimop wordt een gemiddelde genomen van 5 per lopende meter.

 

Klimplanten

Openingstijden

Adres

Ma t/m Vr | 08:30 tot 18:00

Zaterdag |  08:30 tot 17:00

Koopavond op vrijdag tot 21:00

(Alleen tijdens de zomertijd)

Foarwei 210

9298 JT     |    Kollumerzwaag

info@tuincentrumdesweach.nl

Tel: 0511-447160

Webdesign by Roelina Banga 2015